Načítám...

Výzvy pro tento rok by měly být v souladu s přáním většiny občanů Prahy 4!

27. 9. 2023

Z mého pohledu bych řekl, že mezi důležitá témata letošního roku patří granty, byty pro seniory, bezpečnost u škol, radnice pro roky budoucí a v neposlední řadě participativní rozpočet.

Granty. Z mého pohledu se domnívám, že by mělo dojít k přenastavení grantů tak, aby byly v jednotlivých určitých oblastech vyváženy. Např. v oblasti životního prostředí chybí žádosti o udělení grantů od aktivních spoluobčanů či spolků. Uvedu jeden příklad za všechny.  Prahu 4 obývá celá řada včelařů, kteří mají tuto činnost jako své hobby. Veškerou činnost si platí ze svých vlastních zdrojů, přitom se nepřímo starají o velmi vzácnou biodiverzitu a zachovávají svým koníčkem pestrost krajinného rázu v Praze 4. Takový zjednodušený formulář na podporu např. této činnosti by určitě každý občan uvítal. Nemusel by to být jen formulář pro uvedenou aktivitu, takových podobných aktivit občanů bychom jistě nalezli celou řadu.

Dalším tématem, které již dávno jiná města začala řešit, jsou byty pro seniory. Naší městskou část obývá velké procento seniorů, kteří bydlí sami v nájemním bytě. V takových případech může dojít k nečekaným situacím – majitel bytu může nájem zvýšit, může seniora kdykoliv vystěhovat. Senioři nemají jistotu trvalého dožití v bytě, a tím zůstávají a žijí v trvalém stresu. Počet obyvatel nacházejících se v dané situaci stoupá a příspěvek na bydlení situaci nevyřeší.  Pokud máte stejný názor na tuto situaci a můžete-li přidat nějaký další postřeh, řešení atd., budu velmi rád za Vaše podněty. Každopádně by se městská část měla alespoň pokusit nalézt nějaké schůdné řešení.

Bezpečnost u základních škol – téma, které se neustále přetřásá v různých komisích a výborech. Nicméně realita je stále stejná a nic se nemění. Viděl jsem mnoho různých návrhů řešení parkování u škol v ranní špičce, ale zavedeny v praxi nejsou. Dopravní značení u ZŠ řidiči nerespektují a je jen otázkou času, kdy dojde ke zranění dítěte. I k tomuto tématu můžete připojit své postřehy, návrhy a nápady.

A posledním tématem – participativní rozpočet . Jedná se o příležitost pro aktivní skupiny občanů realizovat pozitivní změny ve svém okolí. Já sám jsem velkým zastáncem této kapitoly rozpočtu a jsem pro její větší procentuální navýšení v rámci rozpočtu MČ.

Pokud jste dočetli až sem – děkuji Vám. Pokud byste se i Vy chtěli zabývat nějakým zajímavým dalším tématem – pište.