Načítám...

Jan Žáček: Optimismus do nového roku 2024

10. 1. 2024


Dovolte mi na úvod mého novoročního sloupku popřát všem občanům Prahy 4 všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Doufám, že pro naší největší a nejlidnatější městkou část, bude rok 2024 plný optimismu.

Změna je možná

Možná vám přijde stýskání opozice jednotvárné. Neustále do kola upozorňujeme na to co nefunguje. Bohužel v celém časopisu Tučňák nedostaneme jiný prostor než tento krátký sloupek. To, co mě ale naplňuje optimismem, je ale že si stále více lidí všímá a začíná uvědomovat, že Praha 4 nefunguje dobře a je nutné to změnit.

V letní sezóně jsme si všimli všichni, že radnice není schopná udržet v provozu ani areál koupaliště Lhotka. Biotop byl měsíc zavřený a mohli jsme jej obdivovat pouze přes plot.

Během prosincové sněhové kalamity jsme si pro změnu jako občané mohli všimnout, že je pro radnici jednodušší počkat, až neuklizené chodníky sami roztají. Řada sousedů mi vyprávěla o zraněních, které se jim na ledových a sněhem pokrytých chodnících udály.

Stejně tak pokud se podíváme na rozpočet, který radnice schválila na posledním zastupitelstvu. Mnohým sousedům už začalo vrtat hlavou, jak je možné že Praha 10 anebo Praha 5 jsou z hlediska rozpočtu v mnohem lepší situaci.

A skutečně, například pro letošní rok plánuje Praha 10 celkové příjmy na jednoho obyvatele městské části 11.445 Kč, o 81 % více než Praha 4, kde je plánovaný příjem jen 6.319 Kč. Když tento rozdíl vynásobíte 145 tisíci obyvateli naší městské části, zjistíte, že jedná se o obrovskou částku.

Další příklad nezodpovědného hospodaření – tři budovy školky v ulici Horáčkova a její 4000 m2 velkou zahradu pronajala radnice na 20 let soukromé společnosti. Na tom by nebylo v principu nic zlého. Za částku 45 tisíc měsíčně pronajala celý areál, ale vysoutěžená částka ve výběrovém řízení byla dvojnásobná. Ztráta tak přesáhne deset miliónů korun a to už v pořádku není.

Co tedy změnit?

Všichni si dokážeme spočítat, že pokud se vydáme touto cestou hospodaření s veřejným majetkem, lepší to u nás na Praze 4 být nemůže. Ať si vyberete jakoukoliv městskou část, ať si vyberete jakýkoliv finanční ukazatel, zjistíte, že naše městská část zaostává. A lidé si toho začínají všímat.

Je nutné zastavit nezodpovědné utrácení peněz za nevýhodný nájem radnice, vyhýbat se nevýhodným zakázkám a pronájmům a začít se k majetku městské části, který patří všem obyvatelům Prahy 4, chovat mnohem odpovědněji, jako ke svému vlastnímu. S péčí dobrého hospodáře.